Ken je de uitdrukking fake it till you make it? Er is een oefening die slechts twee minuten duurt en uit onderzoek blijkt dat je je erna zelfverzekerder voelt!

Tijdens mijn opleiding kreeg ik eens de opdracht om naar de kantine te gaan tijdens het drukke uur van de lunchpauze, op een tafel of stoel te gaan staan en te roepen: ‘Ik ben Yrenee en ik ben geweldig!’. Dat was eerlijk gezegd wel het laatste waar ik op dat moment zin in had. Voordat ik en de rest van mijn klas met tegenzin naar de kantine sjokten, moesten we een power pose aannemen.

Een power pose is een krachtige positie van het lichaam, bijvoorbeeld de houding van de sporter Usain Bolt die wordt weergegeven op het plaatje. Onderzoek van Amy Cuddy heeft uitgewezen dat krachtige lichaamstaal invloed heeft op onze hormonen. Ten eerste krijgen we meer testosteron, wat leidt tot meer zelfvertrouwen. Ten tweede zorgt een power pose voor een afname van cortisol, wat leidt tot het verminderen van angst.

Daar stond ik dan, twee minuten lang in mijn power pose. Iedereen had op Google gezocht naar een power pose die hem of haar aansprak en heeft deze houding aangenomen. Uiteraard werd er gelachen en ik moet zeggen dat ik me ook wel heel ongemakkelijk voelde. Ondanks het gelach om de gekkigheid, werkte het echt! Ik liep vol zelfvertrouwen de kantine in om op een tafel te gaan staan en te roepen hoe geweldig ik ben.

Misschien kwam mijn spontane boost van zelfvertrouwen ook wel door de groep. We hadden ons al ‘overgegeven’ om een gekke, lachwekkende houding aan te nemen en na twee minuten maakte het misschien ook niet zoveel meer uit om onszelf nog meer voor gek te zetten. Wat het ook was, uiteindelijk heb ik het wel gedaan, er plezier in gehad en ik voelde vooral een energie boost toen ik weer van de tafel afkwam.

Ik ben niet ineens van plan om voor elk belangrijk moment mijn armen voor twee minuten in de lucht te gooien, maar ik ben absoluut overtuigd van de kracht van lichaamstaal. Hoe maak jij gebruik van de kracht van jouw lichaamstaal?

www.talentcollege.nl – Blink uit in wie je bent