Hoe komt het dat sommige mensen fantastische toespraken kunnen houden en anderen al hortend en stotend tot een hoopje onsamenhangende woorden komen?

Volgens sommige onderzoekers is het volksangst nummer 1: spreken in het openbaar. Spreken in het openbaar is niets meer en niets minder dan jouw verhaal vertellen aan een groep mensen. Hoe kan het dan dat het je wel lukt als je 1-op-1 met iemand spreekt, maar niet als alle ogen van een groep op jou gericht zijn? Spreken in het openbaar wordt vaak gezien als een vorm van presteren onder druk. Jij staat in de spotlight, iedereen luistert naar je, je hartslag gaat omhoog en je bent bang dat je een black-out krijgt, niet meer uit je woorden zal komen en jezelf voor schut zet.

Spreken in het openbaar heeft alles te maken met laten zien wie jij bent. Als je een toneelstukje gaat opvoeren is er een kans dat mensen er doorheen prikken en je inderdaad een black-out zult krijgen. Het is toch ook veel moeilijker om je voor te doen als iemand die je niet bent, dan gewoon jezelf te zijn? Als je gaat spreken in het openbaar is het de kunst om jouw persoonlijke krachten duidelijk neer te zetten. De ene persoon moet het hebben van humor, de ander van enthousiasme en weer een ander straalt juist een ontzettend prettige kalmte uit.

Als je eenmaal weet wie jij bent en waar jouw krachten liggen, kan je er juist gebruik van maken dat jij in de spotlight staat en alle ogen op jouw gericht zijn! Blink uit in wie je bent en grijp de kans aan om dit aan anderen te laten zien. Iedereen komt in situaties terecht waarin hij zichzelf helder en krachtig moet neerzetten. Heb je wel eens geoefend om jezelf in 30 tot 60 seconden voor te stellen? Dit wordt ook wel een pitch genoemd. Hoe doe je dat nou, dat pitchen?

Begin met het bepalen van jouw doelgroep en de doel van jouw pitch. Wat wil je bereiken? Wil je jezelf presenteren? Wil je een product verkopen? Wil je de aandacht trekken voor een verhaal wat je vervolgens gaat vertellen? Er kunnen allerlei redenen zijn om een pitch te houden. Vervolgens formuleer je een voor jou kernachtige zin om richting en structuur te geven aan de rest van jouw boodschap. Waarom doe je wat je doet? Waarom moeten mensen bij jou komen? Waarom moeten ze nu naar jou luisteren? Deze zin gebruik je als kapstok voor de rest van jouw pitch, waarin je de ander vertelt wat je doet, hoe je dat doet en wat zij daaraan hebben. Als jij jouw pitch hebt uitgeschreven moet je gaan oefenen, oefenen en oefenen. Je kunt voor de spiegel blijven staan, maar je leert er het meest van als je jouw pitch oefent richting de buitenwereld.

Zorg ervoor dat je een fantastische indruk maakt en de ander je niet snel zal vergeten! Zorg er met een professionele pitch voor dat je kort en krachtig je punt kunt maken op een manier die echt binnenkomt bij de luisteraar. Heb je hier hulp bij nodig? Talent College biedt binnenkort een training Professioneel Pitchen aan, waarbij je in een dagdeel alles leert over pitchen, jouw pitch vormgeeft en deze ook gaat oefenen en bijslijpen tot je een verhaal hebt die je met volle overtuiging en vooral met passie kunt overbrengen aan jouw publiek. Geniet van de aandacht en maak goed gebruik van jouw spotlight moment!

www.talentcollege.nl – Blink uit in wie je bent