Als je verantwoordelijk bent voor je eigen geluk, neem je jezelf dan ongeluk kwalijk?

Positief denken, een gezonde levensstijl hanteren en mindfulness beoefenen zijn technieken die je tegenwoordig niet meer onbekend voor kunnen komen als het gaat om het creëren van geluk. Er wordt gesteld dat geluk maakbaar is en dat we zelf verantwoordelijk zijn voor ons geluksgevoel.

De druk om je alleen bezig te houden met positieve activiteiten en gedachten kan ook averechts werken. Je kunt het zien als een constante zoektocht of je voldoende gelukkig bent. Ben ik wel gelukkig? En nu dan? Ben ik wel even gelukkig als mijn buurman?

Als iemand zich een keer niet erg gelukkig voelt, kan de overtuiging dat geluk maakbaar is en je hier zelf verantwoordelijk voor bent leiden tot angstigere, depressievere en eenzamere mensen. Mensen die geloven dat emoties statisch zijn, gewoon een reactie op een situatie, schijnen beter met negatieve gevoelens om te kunnen gaan dan mensen die geloven dat emoties kneedbaar zijn.

De overtuiging dat geluk maakbaar is heeft als consequentie dat iemand die ongelukkig is of negatieve gevoelens heeft dit zichzelf kwalijk neemt. Je hebt gefaald, want je bent zelf verantwoordelijk voor je geluk. Het is dan ook erg lastig om negatieve gevoelens te accepteren.

Iemands omstandigheden zijn in grote mate van belang als het gaat om geluk. Het klopt dat mensen zelf keuzes moeten maken die leiden tot een gelukkig leven, maar er moet ook iets te kiezen zijn. Domme pech kan dus iemands mate van geluk beïnvloeden, zonder dat hij daar zelf invloed op kan uitoefenen.

Acceptatie is een cruciale stap op weg naar een duurzame vorm van geluk. Je mag er zijn zoals je bent, met positieve en negatieve gevoelens. Het enige waar we echt controle over kunnen krijgen is ons eigen gedrag. Probeer erachter te komen wat jij belangrijk vindt in het leven en handel daarnaar, zonder je te richten op zaken die je niet in de hand hebt.

Veel geluk gewenst aan iedereen!

www.talentcollege.nl – Blink uit in wie je bent