Het enige waar we echt controle over kunnen krijgen is ons eigen gedrag.

Bovenstaande zin komt uit mijn vorige blog over de maakbaarheid van geluk. Hierin werd gesteld dat onze eigen verantwoordelijk voor geluk ervoor kan zorgen dat we onszelf ongeluk kwalijk nemen. Vooral de overtuiging dat positieve gedachten leiden tot positieve resultaten, klopt wat mij betreft niet!

Er gebeuren nou eenmaal nare gebeurtenissen in het leven, buiten onze schuld om. Het overkomt ons gewoon allemaal. Geen enkele positieve gedachte kan zo’n gebeurtenis voorkomen of ongedaan maken. Natuurlijk klopt het dat enkel negatieve gedachten bij een dergelijke situatie ervoor kan zorgen dat je ergens onnodig lang in blijft hangen. Maar kom je er ook echt weer uit door positief te denken?

Het is niet jouw schuld dat er nare gebeurtenissen plaatsvinden in je leven. Je bent wel verantwoordelijk voor het gedrag wat je in zo’n situatie vertoont. Jij kunt een keuze maken om de situatie en jouw gedachten en gevoelens daarover te accepteren zoals ze zijn. En alleen jij kunt de keuze maken om op een bepaalde manier met de situatie om te gaan. Indien je een ontslag hebt meegemaakt zal je geen nieuwe baan vinden door alleen positief te denken. Je zult zelf in de benen moeten komen en bij bedrijven langs moeten gaan om jezelf zichtbaar te maken als werkzoekende.

Verwacht pas positieve effecten in je leven als je gedrag vertoont wat passend is bij jouw behoeften, verlangens en specifieke situatie. Positieve gedachten kunnen zeker helpen om gemotiveerd te raken het gewenste gedrag ook echt te vertonen. Schakel dus positieve gedachten niet uit, maar vergeet niet om echt in beweging te komen!

www.talentcollege.nl – Blink uit in wie je bent