Je ziet het steeds vaker op LinkedIn, mensen die hun netwerk openstellen en zoveel mogelijk contacten toelaten om hun netwerk te vergroten. Heeft dit nou echt meerwaarde?

Het hebben van een netwerk is naar mijn mening iets heel anders dan het werkwoord netwerken. Echt netwerken is optimaal gebruikmaken van je contacten, dus je netwerk. Denk dus goed na over wat jouw netwerk voor jou kan betekenen. Denk er ook over na wat jij voor jouw netwerk kan betekenen. Netwerken is geven en nemen. Hoe doe je dat?

Onderhoud je netwerk. Like en deel af en toe een bericht als jij denkt dat dit iemand verder helpt. Stel vooral ook een vraag als je zelf iets nodig hebt. Als je nieuwe mensen toevoegt, stuur dan een persoonlijk berichtje mee met jouw reden voor het connectieverzoek. Veel mensen voegen elkaar toe om in de toekomst misschien iets aan elkaar te hebben. Het is dan wel zo handig dat je van elkaar goed weet wat je aan elkaar kúnt hebben. Regelmatig een kopje koffie of thee drinken met je contacten is dan ook absoluut een goed idee!

Zijn dit de gouden netwerkregels? Absoluut niet. Ik wil je laten nadenken over hoe jij jouw netwerk van meerwaarde kan laten zijn. Een groot netwerk hebben is volgens mij pas van meerwaarde wanneer je ook netwerkt.

Dus… binnenkort een kopje koffie drinken?

www.talentcollege.nl – Blink uit in wie je bent