Talentenanalyse

Mensen zijn het meest gemotiveerd, effectief en succesvol in werk dat aansluit bij hun talenten. De TMA Talentenanalyse benadert mensen positief, is niet veroordelend en biedt veel inzicht in de persoonlijkheid van mensen. De TMA kan ingezet worden om mensen te activeren vanuit hun intrinsieke motivatie.

 

Wat is de TMA?

De Talent en Motivatieanalyse (TMA) maakt het mogelijk een objectieve, opbouwende en vooral diepgaande analyse van drijfveren, talenten en ontwikkelmogelijkheden te maken van zowel individuen als teams. In een grafische weergave (de TMA Radar) wordt de uitslag van de meting van 22 drijfveren en 44 talenten van de kandidaat gerapporteerd.

Deelgebieden

De TMA meet de drijfveren en talenten binnen zes persoonlijkheidsgebieden:

 • Emotionele balans (rood)
 • Motieven (geel)
 • Sociale talenten (licht groen)
 • Beïnvloedende talenten (paars)
 • Leidinggevende talenten (donker groen)
 • Organisatorische talenten (blauw)

Toepassing TMA

De TMA kan ingezet worden bij zowel individuen als teams. De TMA talentenanalyse wordt toegepast voor selectie-, ontwikkeling-, mobiliteit-, beroepskeuze- en reïntegratievraagstukken.

TMA Radar

TMA Rapport Individuen

Naast de bespreking van de zes persoonlijkheidsgebieden bevat het TMA Rapport:

 • Een compacte beschrijving van de totale persoonlijkheid
 • Overzicht van kwaliteiten en valkuilen
 • Suggesties voor effectief communicatiegedrag
 • Suggesties voor te vermijden communicatiegedrag
 • Omschrijving van de ideale werkomgeving
 • Indicatie van de managementvoorkeuren
 • Suggesties voor verdere ontwikkeling
 • De voorkeur in leer- en ontwikkelstijl

TMA Rapport Teams

Bij een teamsessie krijgen de deelnemers niet alleen een individueel rapport, maar ook een teamrapportage. Deze bevat de volgende onderdelen:

 • Grafisch teamoverzicht van de drijfveerscores en talenten
 • De meest opvallende gedragsvoorkeuren en talenten van het team
 • Overzicht van drijfveren en talenten per deelgebied per individu
 • Een teambuilder met de meest kansrijke oplossingsstrategieën voor het team
 • Een competentieoverzicht met de mate van (team)talent voor specifieke competenties

Ben je geïnteresseerd of wil je meer weten over onze aanpak? Laat dan je gegevens achter.

Ik voelde mij al een tijdje niet helemaal happy in mijn werk. Soms ervoer ik veel stress en voelde mij niet bekwaam. Op andere momenten genoot ik juist en had ik het idee dat alles vanzelf ging. Steeds vaker vroeg ik mij af: ‘Past deze baan wel bij mij? En zo niet, welke richting wil ik dan op?’.

Door samen met Yrenee mijn drijfveren en talenten te analyseren werd mij eindelijk duidelijk wanneer ik in mijn kracht sta en dus het beste tot mijn recht kom. Voor de klas staan, instructies geven, leiding nemen, dat is wat het werk voor mij leuk maakt. Daar ben ik ook goed in! De organisatie er omheen, de hiërarchie en de beperkingen kosten mij juist energie. Een open deur? Nee. Soms kan een klein deel van je werk veel groter voelen dan het is.

Nu ik weet waar de knelpunten zitten kan ik mij er veel beter overheen zetten en mij er soms zelfs van afschermen. Het is minder belangrijk geworden. Ook zie ik nu beter wat mijn eigen gedrag en gevoel voor effect heeft op anderen. Ik heb een gevoel van controle terug en dat vermindert voor mij de stress. Het antwoord op mijn vraag heb ik ook gevonden. Mijn baan past bij mij, maar de organisatiestructuur waarin ik moet functioneren minder. De tijd zal uitwijzen of ik dat kan accepteren of dat ik een gelijkwaardige functie in een andere organisatie ga zoeken.

Anoniem
Docent middelbaar onderwijs

We hebben de TMA trainingsdag van Yrenee ervaren als inspirerend. En het was een ware eye-opener! Je leert jezelf en je teamgenoten op een andere manier kennen en kunt veel situaties verklaren waar je eerst vragen over had.

Yrenee leidde ons op professionele en kordate wijze door de dag. Ze wist op de juiste momenten de juiste vragen te stellen. Ze maakte zich de situaties eigen en wist diep door te dringen tot de kern van het gesprek. Daarmee liet ze ons meerdere keren perplex staan. Haar inzicht, inlevingsvermogen en talent om te prioriteren is ongekend.

Dankzij de sessie met Yrenee zijn we erachter gekomen welke kwaliteiten er aanwezig zijn in ons team, waar we behoefte aan hebben en hoe we alle neuzen dezelfde kant op kunnen krijgen – en houden.

Team Excellentie
Noorderpoort College

Ik ben geswitcht van baan en kon mijn draai niet vinden. Ik kon zelfs niet duidelijk voor ogen krijgen waarom ik mijn vorige baan had opgezegd en ik voelde mij onzeker over verder solliciteren.

Dankzij de TMA kreeg ik inzicht in de keuzes die ik gemaakt heb. Het werd mij duidelijk wat mijn innerlijke drijfveren zijn en wat belangrijk voor mij is in mijn werk, maar ook mijn privéleven. Dankzij het gesprek met Yrenee heb ik nu gesolliciteerd op een super leuke baan en ben ik uitgenodigd voor een gesprek.

Esther
Opnamecoördinator in de zorgsector

Ik heb bij Yrenee een traject gericht op job coaching gevolgd, omdat ik wilde weten of mijn huidige baan nog wel geschikt was. Omdat de coaching door Yrenee mij zeer goed is bevallen en uit de job coaching o.a naar voren was gekomen dat ik meer zou moeten loslaten, wilde ik nog een traject bij haar doen gericht op persoonlijke ontwikkeling. We hebben de TMA als uitgangspunt gebruikt om erachter te komen wat mijn drijfveren, energie slurpers en talenten zijn. En om te weten te komen of ik mijzelf goed ken of dat ik nog veel blinde vlekken heb.

Ik was nieuwsgierig naar de manier van analyseren en na het maken van de analyse was ik nog nieuwsgieriger naar wat de resultaten over mij zouden zeggen. Men zegt wel eens: ”Ik wou dat ik een gebruiksaanwijzing had van mijn man/vrouw”. Het TMA rapport zou hiervoor gebruikt kunnen worden, omdat het een bijna griezelig goed beeld van je karakter cq persoonlijkheid geeft en van jouw voorkeursgedrag.

Thea
Bibliothecaris