FileFeestje

21 juni 2018

Artikelen

Ik zing niet in de auto. Ik treed op. Laten we dat even voorop stellen.

Voor veel mensen is naar, van of tijdens werk autorijden een enorme ergernis. Een klant van mij vertelde mij eens dat zij het vreselijk vond om in werktijd in de auto te zitten en zij reed daardoor altijd te hard. Het volgende gesprek vond plaats:

Ik: “Betaalt jouw werk de boetes voor het te hard rijden?”

Zij: “Uhm, nee die betaal ik zelf.”

Ik: “Heb je invloed op het verkeer?”

Zij: “Nee, natuurlijk niet.”

Ik: “Heeft jouw baas er begrip voor dat jij geen invloed hebt op het verkeer?”

Zij: “Ja, dat wel.”

Ik: “Wat is dan de reden van jouw ergernis?”

Zij: “Ja, waarom eigenlijk?”

In de auto heb je alle tijd om te bedenken wat je allemaal nog moet doen. En je kunt je doelloos voelen, omdat je tijdens het autorijden niets voor elkaar krijgt. Dit kan voelen als verloren tijd. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat je gedurende de dag ook oplaad-momenten nodig hebt? Nee? Dan verwijs ik je graag naar mijn blog over persoonlijke energiemanagement.

Mijn momenten in de auto zijn een feestje. De radio gaat aan en mijn optreden begint. Mijn favoriete radiozender verschilt per nummer; ik ga voor de zender met de beste meezinger. De titel is misschien een beetje misleidend, want hier in het Noorden sta ik vrijwel nooit in de file. Maar als ik naar het westen reis, dan zoek ik de verkeerssituatie uit en ga eerder weg. Heerlijk, meer show-time.

De klant die ik hierboven beschreef probeerde in de weken erop te ontdekken wat haar zo ergerde aan het autorijden. Ze kwam tot de conclusie dat het vooral zat in de gedachte aan het werk dat nog gedaan moest worden. Alleen de volgende conclusie was dat het werk dat voor die dag bleef liggen, altijd afgestemd was op de tijd die ze nog overhield.

Zo werd voor mijn klant haar autoritten een moment van rust. Zij houdt ontzettend van natuur, omgeving en buiten zijn en door lekker naar buiten te kijken tijdens haar ritten laadde zij weer volledig op. Zo zie je hoe blokkerend gedachten kunnen werken, waardoor zij totaal blind was voor het ingebouwde rustmoment in haar werkschema. Door bewustzijn te creëren kan zij nu genieten van een moment die eigenlijk altijd al voorhanden was.

En jij? Is jouw reistijd vooral rusttijd, haasttijd, frustratietijd of showtijd?