Skip to main content

Met amplitie kies je voor organisatieontwikkeling in plaats van organisatieverandering. En met succes!

Organisatieontwikkeling

Organisatieontwikkeling houdt in dat een organisatie zich blijft ontwikkelen om mee te kunnen bewegen in de maatschappij. Dat betekent leren, veranderen en verbeteren. Ontwikkeling hoeft er niet altijd op gericht te zijn om meer succesvol te worden. Organisatieontwikkeling is ook noodzakelijk om succesvol te blijven. Men zegt niet voor niets dat stilstand achteruitgang is. In onze huidige maatschappij die gekenmerkt wordt door snelle veranderingen is dit absoluut het geval.

Mensen maken het verschil

Als je het hebt over organisatieontwikkeling dan heb je het automatisch ook over mensontwikkeling. Waar mensen werken gaat het een niet zonder het ander. Neem als voorbeeld de technologische veranderingen. Deze vinden zo snel plaats, dat het belangrijker is dat medewerkers digitaal geletterd zijn dan dat enkel gefocust wordt op de beste en nieuwste technologie van dit moment. Voor je het weet is dat weer achterhaald. Bovendien moeten mensen ermee kunnen werken.

Bovendien vraagt onze snel veranderende maatschappij erom dat we innoveren en experimenteren. Alleen afgaan op onderzochte en bewezen interventies, strategieën en theorieën zorgt ervoor dat je veel te laat reageert op kansen en bedreigingen van dit moment. Innoveren en experimenteren vraagt om flexibiliteit, creativiteit en lef van mensen. Door gezamenlijk te onderzoeken, uitproberen en vernieuwen kunnen medewerkers ervoor zorgen dat een organisatie mee kan bewegen in haar omgeving.

Organisatieontwikkeling of organisatieverandering

Organisatieontwikkeling betekent niet altijd dat een grote organisatieverandering noodzakelijk is. Als we het hebben over organisatieverandering dan denken we vaak aan een verandering van dienst of product, een fusie, overname of verkoop of een verandering in strategie en leiderschap. Dit zijn vaak grote, geplande veranderingen.

Met organisatieontwikkeling bedoelen we iets langdurigs; het is een duurzaam proces dat blijvend aandacht nodig heeft. Blijven ontwikkelen houdt in dat elke dag goed geluisterd en gekeken wordt naar mogelijkheden om mee te bewegen. Houd je oren en ogen open om mee te kunnen gaan in de nieuwste technologie, klantvragen, bepaalde inzichten, marktbehoeften en onthoud dat vooral innoveren en experimenteren kan leiden tot de mooiste ideeën en successen van dit moment.

Hoe pak je het aan

Om succesvol te zijn en te blijven is het tegenwoordig meer dan ooit belangrijk om gebruik te maken van alle medewerkers en in hen te investeren. Niemand heeft de waarheid in pacht die bepaalt wat de organisatie succesvol maakt, omdat veranderingen zo snel plaatsvinden dat we de toekomst amper kunnen voorspellen. Door samen te onderzoeken, experimenteren en innoveren kan ontdekt worden wat op dit moment werkt en wat niet. Iedere medewerker is een professional met als gemeenschappelijk doel een waardevolle bijdrage te leveren aan het succes van de organisatie.

Organisatieontwikkeling is dus alleen mogelijk als alle medewerkers hierbij worden betrokken. Continu in kaart brengen van de huidige situatie, de gewenste situatie en ideeën om daartoe te komen is de aanpak om met ontwikkeling bezig te zijn en blijven.

Word lid van het Kennisplein Amplitie en neem deel aan interactieve kennissessies.