Skip to main content

Waarom investeren in cultuurversterking als het goed gaat? Waarom zou je een cultuurprogramma starten als het binnen je organisatie goed loopt? Als er geen urgente problemen zijn? Rentree grijpt juist dit moment aan om in cultuur te investeren. Bestuurder Jaap en amplitiedeskundige Marloes delen hun inzichten en laten zien wat een amplitief cultuurprogramma oplevert. Samen met Talent College blikken ze terug op de ontwikkeling van de ontwikkeling van de organisatiecultuur. In deze casus ontdek je de aanpak, succesfactoren, opbrengsten en de waardevolle samenwerking tussen Rentree en Talent College.

Waarom investeert Rentree in cultuurversterking? 

Rentree staat niet voor een acute cultuurverandering, maar kiest bewust voor versterking vanuit een positieve invalshoek. Bestuurder Jaap legt uit:

“Cultuur is er altijd, maar verandert continu door tijd, medewerkers en maatschappelijke ontwikkelingen. Cultuur staat nooit stil. Met ons cultuurprogramma staan we bewust wel stil, bijvoorbeeld bij onze kernwaarden. We maken zichtbaar hoe deze doorwerken in onze manier van werken. Vaak weten we dit wel, maar we maken het expliciet zodat we ons bewustzijn vergroten en ook inzien dat we gezamenlijk eigenaar zijn van de cultuur en hieraan dagelijks bijdragen.”

Door te kiezen voor een amplitieve aanpak brengt Rentree nieuwe energie in de organisatie. Het programma draait om trots en waardering, niet om noodzaak of verandering. Deze positieve insteek creëert saamhorigheid, inspiratie en een groter bewustzijn van ieders rol in het organisatieklimaat. 

Hoe voert Rentree dit programma uit? 

Het cultuurversterkingsprogramma is bottom-up ontwikkeld. Deze aanpak geeft medewerkers eigenaarschap en motiveert hen om enthousiast bij te dragen. Samen met Talent College en amplitiedeskundige Marloes voert Rentree verschillende onderdelen uit:

  • Jaarprogramma Cultuurversterking: Een gefaseerd traject met ruimte voor reflectie en co-creatie.
  • Cultuurdag en ideeënwedstrijd: Medewerkers bedenken en realiseren creatieve initiatieven, zoals ‘de thuiskamer’.
  • Amplitieteam: Een groep collega’s denkt mee over het ontwikkelen en uitvoeren van het cultuurversterkinsprogramma.
  • Leiderschapsprogramma: Het managementteam maakt kernwaarden expliciet en richt zich op het bijbehorende voorbeeldgedrag.
  • Talent Motivatie Analyse (TMA): Zowel individueel als teamgericht, om talenten en passies te benutten.

Een belangrijke mijlpaal is het cultuurboek, waarmee medewerkers samen de cultuur in tekst en beeld vastleggen.

Wat levert het programma op?

Het cultuurprogramma heeft op meerdere niveaus impact:

  1. Groeiend zelfbewustzijn: Medewerkers zijn zich bewuster van de kernwaarden en hun eigen rol in het uitdragen ervan.
  2. Versterkt leiderschap: Het MT ontwikkelt een gedeeld begrip over voorbeeldgedrag en maakt impliciete verwachtingen expliciet.
  3. Trots en verbondenheid: Reflecteren op wat Rentree uniek maakt, versterkt eigenaarschap en trots binnen de organisatie.
  4. Innovatie en creativiteit: Initiatieven zoals ‘de thuiskamer’ tonen hoe medewerkers hun talenten inzetten voor organisatieontwikkeling.
  5. Focus op amplitie: De positieve benadering helpt prioriteiten te stellen en energie te richten op wat het collectief versterkt.

Volgens Jaap: 

“Door een jaar bewust met cultuur bezig te zijn, zie je de trots groeien. Medewerkers beseffen nu meer dat zij de organisatiecultuur vormgeven en dragen hier actief aan bij.”

Wat maakt de samenwerking succesvol?

De samenwerking tussen Rentree en Talent College biedt enkele belangrijke succesfactoren: 

  1. Positieve focus: Het amplitieteam en de deskundige stimuleren eigenaarschap en betrokkenheid.
  2. MT-intervisie: Leiders reflecteren op gezamenlijke doelen en leiderschapsrollen. 
  3. Thema’s verbinden: Talent College integreert HR-thema’s en organisatieontwikkeling met amplitie. 
  4. Voorbeeldgedrag: Zichtbaar leiderschap inspireert de hele organisatie. 
  5. Trots en waardering: De focus op wat goed gaat, creëert positieve energie. 

De kracht van amplitie bij Rentree

Marloes benadrukt:

“Amplitie brengt positieve energie binnen de organisatie. Medewerkers vinden het leuk om waarderend bezig te zijn en komen met waardevolle ideeën. Dit vergroot de betrokkenheid en versterkt het eigenaarschap.”

Jaap voegt hieraan toe: 

“Amplitie geeft ons focus in onze organisatieontwikkeling. Het draait om een sterk collectief bouwen én goed zorgen voor iedereen binnen de organisatie.”

Tot slot 

Het cultuurversterkingsprogramma van Rentree bewijst dat investeren in cultuur niet alleen ontwikkeling brengt, maar ook bestaande sterktes expliciteert en verdiept. Dankzij de amplitieve aanpak bouwt Rentree aan een organisatie die trots is op haar identiteit en voorbereid is op de toekomst.

Meer weten over amplitie en onze cultuurversterkingsprogramma’s? Neem contact op met Talent College.