We leven in een 24-uurs economie waarbij alle vlakken van ons leven door elkaar lopen en we continu ‘aan’ staan door het digitale tijdperk waarin wij leven. Ieder mens heeft een natuurlijke balans tussen inspanning en ontspanning nodig om goed te kunnen functioneren in het dagelijks leven. Hoe staat het met jouw energiebalans?
Onze natuurlijke cyclus
Om te kunnen werken aan de balans tussen inspanning en ontspanning is het van belang meer te weten over onze biologisch ingestelde, natuurlijke cyclus. Ons lichaam werkt volgens een circadiaan ritme, dat we beter kennen als onze biologische klok. Een cyclus duurt ongeveer 24 uur en bestaat uit activiteit overdag en rust ’s nachts. Binnen dit circadiane ritme bestaat ook het korter durende ultradiane ritme. Ultradiaan komt uit het Latijn: ultra dies, wat vele keren per dag betekent. De meesten van ons zijn ermee bekend dat we ’s nachts verschillende van deze korte cycli doorlopen. We gaan van een lichte slaap, waarin de hersenactiviteit intens is en dromen plaatsvinden, naar een diepere slaap, waarin de hersenen tot rust komen en het meeste herstel plaatsvindt. Deze cyclus herhaalt zich telkens in cycli van 90 tot 120 minuten. Minder bekend is dat wanneer wij wakker zijn, dit ultradiane ritme nog steeds voortduurt!
Na 90 minuten: tijd voor ontspanning!
Een ultradiaan ritme begint met een toename van fysiologische maatstaven zoals hartslag, spierspanning, hersenactiviteit en alertheid. Na ongeveer een uur beginnen deze waarden weer af te nemen. Na ongeveer 90 minuten, per persoon kan dit iets langer of korter duren, begint ons lichaam te verlangen naar een periode van rust en herstel. Voorbeelden van signalen die hiermee gepaard gaan, zijn gapen, een hongergevoel, meer spanningen, concentratieverlies en een groter aantal gemaakte fouten. Meestal negeren we deze signalen en zorgen wij op een kunstmatige manier voor nieuwe energie. Denk aan het nemen van een kop koffie, het eten van een slechte snack met veel suikers of het allerbelangrijkste: door het inzetten van de stresshormonen in ons lichaam.
Wat betekent dit voor jou?
Aan het begin van een ritme voel je veel energie, je voelt je krachtig, vol zelfvertrouwen en uitgedaagd. Na ongeveer 90 minuten hebben we behoefte aan rust, voordat de cyclus opnieuw begint met frisse energie. In de actieve fase kunnen we ons goed concentreren en maximale prestaties leveren. In de rust fase laden we onze batterij op. Doe dit enerzijds door echt pauze te nemen: haal iets te drinken, probeer je hoofd leeg te maken en ‘niks’ te doen of staar eens uit het raam. Let erop dat je rust fase niet altijd bestaat uit ‘niets’ doen! Om gedurende de dag goed op te laden is het minstens zo belangrijk af en toe iets te doen dat jou energie geeft. Voer bijvoorbeeld een goed gesprek, maak een wandeling of lees een interessant artikel.
Dus 3 tips:
- Werk telkens 90 minuten inspannend en haal het maximale uit jezelf
- Neem vervolgens 15 minuten rust
- Wissel de rustperiode af met ‘niets’ doen en dingen die je energie opleveren
En houd hierdoor meer energie over aan het eind van je werkdag!
Wil je meer weten over en aan de slag met je eigen energiemanagement? Kijk dan eens verder op onze website of neem contact met ons op.