Skip to main content

Met tegenzin richting werk en vermoeid thuiskomen? Ongelukkig op je werk, wat nu?

Ongelukkig op het werk

Allereerst is het belangrijk om vast te stellen op welke momenten jij je ongelukkig voelt op het werk. Is er een probleem waar je tegenaan loopt? Zijn er bepaalde taken waar je misschien ongelukkig van wordt? Zit je in een periode waarin je veel stress ervaart? Indien iets specifieks de oorzaak ervan is dat jij ongelukkig bent op het werk, dan is het zaak om te kijken of je iets aan de situatie kunt verbeteren. Het zou mooi zijn als jouw bron van ongelukkig voelen op te lossen is.

Tijdelijk of langdurig ongeluksgevoel

Vaak is het echter zo dat we niet specifiek kunnen aangeven wat de oorzaak van ons ongeluksgevoel is. Je bent dan chronisch ongelukkig op het werk en niet alleen op specifieke momenten. Dit gevoel zal niet vanzelf verdwijnen. Waarschijnlijk zit je niet meer op je plek.

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk is het erg vervelend als je in een bepaalde sleur zit en er ineens achter komt dat je ongelukkig bent op het werk. Om dit te voorkomen is het verstandig om regelmatig stil te staan bij jouw eigen ambities. Het is goed om jezelf elk jaar de vraag te stellen: “Waarom werk ik hier eigenlijk nog?”. Als je antwoord neerkomt op veiligheid, zekerheid en/of angst voor nieuwe stappen, dan is het wellicht tijd om erachter te komen waar dit aan ligt.

Hoe doe je dat? Heel veel mensen identificeren zich met hun functie en zelfs met het bedrijf waar zij werken: “Ik ben technisch medewerker”. Het klopt dat je de functie uitvoert, maar je bent natuurlijk veel meer dan dat. Denk eens terug aan je studie, waarom heb je deze studie ooit gekozen? Waarom heb je vervolgens voor deze functie gekozen? Als alle opties open lagen, zou je dan nog steeds deze functie uitvoeren? En zou je er nog steeds voor kiezen om bij deze organisatie te werken?

De meesten van ons beseffen het niet, maar we staan elke dag voor een belangrijke keuze. Vind ik het nog leuk, waardevol en uitdagend wat ik dagelijks doe? En ga ik daarmee door of is het tijd voor een nieuwe uitdaging? We zeggen vaak dat we geen keuze hebben, maar onthoud: geen keuze maken (om te veranderen) is nog steeds een keuze maken (om zo door te gaan). Dat wil niet zeggen dat verandering altijd de beste keuze is he. Soms ben je ongelukkig op het werk, maar kies je er toch bewust voor om hier te blijven. Onthoud alleen wel dat het jouw keuze is, omdat het alternatief nog minder aantrekkelijk is.

Jaarlijkse check-up

Natuurlijk is het makkelijker gezegd dan gedaan om op tijd in te grijpen als je niet meer happy bent. Wij adviseren daarom jaarlijks te reflecteren op je loopbaan en het liefst in samenwerking met een coach. Er hoeft niet iets mis te zijn voordat je er baat bij kunt hebben om een coach in te schakelen.

Wij voeren met vele klanten jaarlijks en soms zelfs halfjaarlijks een Personal Happiness Check. Dit is een twee uur durende sessie waarin we zowel naar jouw werk- als privéleven kijken. We kijken naar de huidige situatie en brengen de gewenste situatie in kaart. Ook bespreken we plannen om daar te komen. Je hoeft dus geen problemen te ervaren en kunt al heel gelukkig zijn. Dan is je doel om dat te behouden en ervan te genieten. De jaarlijkse check-up zorgt ervoor dat je in goed contact blijft met jezelf.

Word lid van het Kennisplein Amplitie en neem deel aan interactieve kennissessies.