Skip to main content

Ontdek het verschil tussen werkplezier & werkgeluk en tips hoe het te vergroten

Werkplezier

Werkgeluk of werkplezier, deze woorden worden door elkaar gebruikt en eigenlijk elke organisatie heeft het er tegenwoordig over. We weten inmiddels dat plezier in het werk een essentieel onderdeel is om medewerkers bevlogen, betrokken en gemotiveerd te houden.

Hoewel de termen door elkaar gebruikt worden, willen wij toch een verschil aangeven tussen werkgeluk en werkplezier. Als we het hebben over werkplezier, dan wordt hiermee bedoelt dat medewerkers veel positieve gevoelens hebben tegenover hun werk en weinig negatieve gevoelens. Gevoelens zijn altijd van tijdelijke aard, omdat het een reactie is op een momentopname. Tijdens de pauze kan je erg veel plezier ervaren door even een rondje te wandelen met een gezellige collega. Een halfuur later voel je je alweer gefrustreerd, omdat je computer je werk van vanochtend niet heeft opgeslagen. Werkplezier kan dus heel snel plaatsmaken voor negatieve gevoelens.

Het concept werkgeluk daarentegen houdt een langdurige en stabielere staat van zijn in. Het gaat om de overtuiging dat jouw werk leuk, goed en de moeite waard is. Dat je af en toe tegenslagen meemaakt of taken moet uitvoeren die je niet leuk vindt, zorgen er niet voor dat het hele werk niet meer leuk, goed of de moeite waard is. Vervelende situaties of omstandigheden zijn namelijk tijdelijk en horen erbij. Waar werkplezier dus heel afwisselend gedurende een dag aan- en afwezig kan zijn, kan werkgeluk jarenlang stabiel blijven.

Werkplezier vergroten

Hoewel er dus een verschil is tussen beide termen, is werkplezier wel een belangrijke factor voor langdurig werkgeluk. Daarom is het zinvol om te kijken naar mogelijkheden om meer plezier te ervaren gedurende een werkdag. We geven vijf tips:

  1. Geef oprechte complimenten, altijd leuk om te horen!
  2. Zorg voor vermaak: organiseer uitjes, zorg voor de mogelijkheid om een spelletje te spelen en vier successen
  3. Neem eens wat lekkers mee naar een vergadering en trakteer
  4. Zorg voor voldoende pauzes: wissel serieuze zaken regelmatig af met ontspanning
  5. Investeer in een positief sociaal werkklimaat

Samen bouwen aan succes

Een van onze populaire activiteiten is het evenement ‘samen bouwen aan succes’. Gedurende de dag werken medewerkers in kleine groepen aan ideeën die de organisatie zullen verbeteren. Het evenement levert een dag vol inspiratie, plezier, creativiteit, betrokkenheid en samenwerking op. Medewerkers denken actief mee met het succes van de organisatie. Hierdoor wordt heel actief aan zowel werkplezier als aan werkgeluk gewerkt. Ben je geïnteresseerd in dit evenement of wil je er meer informatie over ontvangen? Neem dan contact met ons op.

De impact van de leidinggevende

De relatie tussen de medewerker en de leidinggevende beïnvloedt in grote mate het werkplezier dat iemand ervaart. Het werk zelf en de collega’s kunnen nog zo leuk zijn, iemand die op slechte voet staat met zijn of haar leidinggevende blokkeert in het ervaren van de leuke werkaspecten. Leidinggevenden vervullen dus een sleutelrol als het gaat om het vergroten van werkplezier van medewerkers. Natuurlijk kan het onmogelijk altijd met iedereen klikken, maar je kunt genoeg doen om een neutrale of zelfs een positieve relatie te bewerkstelligen. Een vijftal tips:

  1. Wees je bewust van je voorbeeldfunctie! Laat zien dat er ook gelachen mag worden en dat je bijdraagt aan een positief sociaal werkklimaat.
  2. Toon interesse, stel vragen en luister naar wat je medewerkers bezighoudt.
  3. Waardeer en erken je medewerkers. Het is belangrijk om niet alleen van je te laten horen als zaken fout (dreigen te) gaan. Geef hen ook de positieve aandacht die zij verdienen als het goed gaat.
  4. Betrek medewerkers bij het werk en geef hen de kans om initiatieven te nemen.
  5. Stimuleer de vriendschappelijkheid binnen het team.

Focus vooral op mensen, minder op resultaten. Als de medewerkers werkplezier ervaren en bevlogen, betrokken en gemotiveerd zijn, zullen de beste resultaten behaald worden.

Word lid van het Kennisplein Amplitie en neem deel aan interactieve kennissessies.