Ons mentaal welzijn is een veelbesproken thema in 2023. En vaak krijgen wij de vraag hoe wij hier tegenaan kijken vanuit amplitie, genoeg reden voor het schrijven van deze blog. En nog een extra reden is ons visiestuk in het nieuwste rapport over het mentaal welzijn van werkend Nederland.
Mental Health rapport 2023
Afgelopen week kwam namelijk het Mental Health 2023 rapport uit. En de eerste conclusie uit het onderzoek van CBS en Indeed is dat het mentaal welzijn in Nederland onder druk staat en zo ook bij werkend Nederland. Bij het openen van het rapport komende de onderzoeksuitkomsten en soms schokkende cijfers je tegemoet. Er is wel degelijk een beweging aan de gang die niet goed uitpakt voor ons mentaal welzijn en daarop moeten we acteren. In het rapport zijn dan ook volop waardevolle tips en voorbeelden benoemd om het teruglopende mentale welzijn te herstellen of verdere verslechtering te voorkomen. Vanuit onze visie zijn dit vooral curatieve en preventieve maatregelen die goed zijn om te ondernemen. Alleen leidt dit niet tot de wendbaarheid, groei en vooruitgang die wij allemaal zo hard nodig hebben in de snelveranderende wereld waarin we leven. Hiervoor zetten we de amplitieve denk- en werkwijze in met het doel om het menselijk kapitaal van organisaties te versterken. We zijn enorm blij dat er in het rapport dus ook ruimte is voor amplitie. In de onderstaande afbeelding zie je de 3 denk -en werkwijzes naast elkaar.
Amplitie & mentaal welzijn
Dagelijks helpen wij organisaties om middels amplitie een mensgerichte organisatie te creëren waar mensen graag komen en vitaal blijven werken. En dat dit hard nodig is maken wij ook op uit een drietal onderzoeksuitkomsten van het rapport:
– 42% weet niet welke welzijnsmaatregelen de huidige werkgever aanbiedt.
– Gemiddeld 60% van de respondenten voelt zich gesteund door hun werkgever
– 45% van de medewerkers dragen als belangrijkste reden aan dat ze bang zijn om gezien te worden als minder bekwaam indien ze hun manager zouden vertellen over hun verslechterde mentale gezondheid.
Transparante communicatie, betrokkenheid van medewerkers en amplitief leiderschap zijn de eerste zaken waar wij kansen zien wat betreft deze cijfers. De basis van amplitie is namelijk om altijd vanuit waarderend perspectief en bottom-up te werk te gaan. Appreciative inquiry en design thinking vormen hierbij de werkmethodes van amplitiedeskundigen die eigenaarschap en betrokkenheid van medewerkers in de hand werkt. Zo zijn we proactief aan het werk en versterken we echt het mentaal welzijn.
Amplitiedeskundige is de functie van de toekomst
“Ontdek de functie van toekomst: amplitiedeskundige. De rol die jouw organisatie in staat stelt om de stap te maken in het versterken van het menselijk kapitaal en wendbaar te worden voor de toekomst”
Bovenstaande quote staat echt in het rapport en wij hadden zelf geen beter wervende tekst kunnen schrijven 🙂 En het goede nieuws is dat jij in het najaar ook deze functie van de toekomst jou eigen kan maken. Geef je nu op voor 1 van de digitale of fysieke opleidingsrondes tot amplitiedeskundige