Skip to main content

In deze praktijkcasus nemen we je mee in de ontwikkelreis die Vilente samen met Talent College heeft doorgemaakt. Zo krijg je inzicht in een aantal amplitieve bouwstenen en in wat de succesfactoren zijn van organisatieontwikkeling. Ook lees je meer over de samenwerking tussen Talent College & Vilente.

Waarom amplitief werken?

De stap naar amplitief werken komt vaak vanuit 1 of meerdere personen binnen een organisatie die als aanjager fungeren. Binnen Vilente is dat Ina van Riel, adviseur duurzame inzetbaarheid. Tijdens ons gesprek met Ina gaf zij onderstaande aan als reden voor amplitief werken vanuit Vilente:

“Sinds 2018 ben ik bezig met duurzame inzetbaarheid binnen Vilente. Er stonden 3 niveaus in het beleid centraal: amplitie, preventie en curatie. In de dagelijkse praktijk merkte ik dat veel aandacht uitgaat naar de groep die is uitgevallen of een risico vormt. Dit betreft slechts een kleine groep medewerkers, terwijl het gaat over inzetbaarheid van alle medewerkers. Zonde! Dus zo ontstond de vraag: “Hoe kunnen we de duurzame inzetbaarheid van alle medewerkers vergroten door de aandacht te verleggen naar het welzijn en werkplezier?”

“Het antwoord op deze vraag vonden we in de amplitieve expertise van Talent College. Ik werd erg enthousiast over amplitie, omdat het naadloos aansluit op waar we bij Vilente mee bezig zijn. We willen mensgericht werken en in verbinding staan met elkaar, wat ook past bij de waarden van Planetree. Met deze ontwikkelvraag startte ik de opleiding amplitiedeskundige en tijdens de praktijkcasus werkte ik aan een amplitief duurzaam inzetbaarheidsbeleid. Dit was de start van een intensieve samenwerking met Talent College in de vorm van inspireren, opleiden en adviseren.”

Amplitieve bouwstenen

Bouwen aan een amplitieve organisatie doen we met behulp van ons bouwstenenmodel. Dit bestaat uit het fundament van o.a. strategie, visie, missie, cultuur en de 9 bouwstenen. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en versterken elkaar in het continue proces tot organisatieontwikkeling. Het startpunt is voor iedere organisatie anders en bij Vilente heeft de focus gelegen op de bouwstenen duurzame inzetbaarheid & talentmanagement.

Duurzame inzetbaarheid

Met de ontwikkelvraag van Vilente startte het vormgeven van een amplitief duurzaam inzetbaarheidsbeleid en Ina neemt je mee in de ontwikkelreis:

“Voor mij begon het bij de opleiding tot amplitiedeskundige waarin ik het amplitieve denken en werken eigen maakte en startte met de praktijkcasus. Mijn onderzoek richtte zich op de evaluatie van het huidige beleid voor duurzame inzetbaarheid (DI), met specifieke aandacht voor de gesprekscyclus. Met Yrenee als coach on the job ging ik aan de slag met waarderend onderzoek en bottom-up werken richting onze medewerkers. Met de input van de interviews en de projectgroep “onbezorgd werken” is het nieuwe DI beleid bij Vilente amplitief tot stand gekomen. Hierin heeft het advies van Talent College ons geleid naar meer innovatieve benaderingen binnen ons beleid.”

“Dit proces van betrokkenheid en waarderende benadering heeft ervoor gezorgd dat het beleid breed gedragen wordt binnen de organisatie en echt aansluit bij de behoeften en wensen van alle medewerkers. De rol voor Talent College heeft naast de begeleiding ook gelegen in de serie van masterclasses voor MT, HR, OR en teamleiders om hen te inspireren voor amplitie en te betrekken bij het nieuwe beleid. Het samenbrengen van deze mensen, even uit de waan van de dag geeft ze de kans om amplitief te leren denken en werken: focus te leggen op dat wat goed gaat, waar talent en energie zit en waar we binnen de organisatie meer van willen.”

Kenniscongres

Talentmanagement

Met de slogan “Waar het gaat om wie je bent” kan het niet anders dan dat talent binnen Vilente voorop staat. Het afgelopen jaar hebben we een grote stap gemaakt in zowel de visie op talentmanagement als talentgericht werken in de praktijk. Ina licht graag deze organisatieontwikkeling toe:

“Een belangrijk onderdeel van het DI-beleid “Onbezorgd werken” is de focus op de talenten. Talent College heeft het inzicht gegeven hoe de amplitieve filosofie als fundament van talentmanagement dient en TMA (talent motivatie analyse) als instrument in de uitvoering. Via Talent College hebben we 7 medewerkers laten opleiden als TMA professional. Ynske heeft tijdens de opleiding veel waardevolle inspiratie en handvaten gegeven om TMA daadwerkelijk vanuit amplitie in te zetten. Zo gebruiken we het voor team versterking & ontwikkeling en zijn mensen meer talentgericht gaan werken. Deze mooie voorbeelden worden intern als succesverhalen gedeeld waardoor de vraag naar inzet van meer TMA bottom-up tot stand komt.”

Vilente

 

“Verder zien we dat deze ontwikkeling in talentmanagement ook andere bouwstenen positief beïnvloed: zo is werving & selectie meer ingericht op skill-based recruitment en komt de talentvisie terug in de nieuwe arbeidsmarktcommunicatie.”

Succesfactoren

Waarderend perspectief is een belangrijk kenmerk van amplitief werken. Daarom blikken we samen met Vilente terug op succes en hebben we de succesfactoren van de organisatieontwikkeling en onze samenwerking benoemd:

  1. Opleiden amplitiedeskundige die vervolgens in de praktijk de schakel vormt tussen alle lopende initiatieven en geadviseerd wordt door Talent College.
  2. Continue verbinding tussen Talent College & Vilente door bevindingen van TMA sessies, masterclasses en adviesuren te verbinden en samen op door te bouwen.
  3. Talentmanagement vanuit amplitie vormgeven en ook zo TMA binnen de organisatie introduceren en succesverhalen van teamversterking delen.
  4. Reeks masterclasses met MT, HR, OR, staf en teamleiders waarin ze met Talent College stilstaan bij het vergroten van amplitie binnen de bestaande organisatiecultuur.
  5. Toepassing van de amplitieve methodes waarderend onderzoek en design thinking in dagelijkse praktijk en lopende projecten.
  6. Waarderend onderzoek en positieve communicatie dagelijks toepassen en verwerken in de continue dialoog.
  7. Tijd te nemen voor de amplitieve organisatieontwikkeling, iedere stap bewust te waarderen en successen te vieren.

De grootste succesfactor is Amplitie zien als rode draad in organisatieontwikkeling. In elk adviesgesprek, elke masterclass of sessie die er is zien we vanuit Talent College hoe amplitie als kapstok dient en de verbinding legt. Of hoe er tijdens de kwartaalbijeenkomst werd gesproken vanuit het Vilente MT: “het is de puzzel die steeds beter in elkaar past”. Ina vulde aan: “En Talent College heeft in dit ontwikkelproces een belangrijke rol gespeeld, waarbij het ons versterkte en onze groei continu bevorderde.

Incompany project

Benieuwd hoe wij jouw organisatie kunnen ondersteunen in een amplitieve ontwikkelreis? Ontdek de mogelijkheden van een incompany project met Talent College en zet samen de stap naar duurzame organisatieontwikkeling.