Skip to main content

Verbondenheid! Dat was achteraf het thema wat deze dag centraal heeft gestaan. We geven je een inkijkje in de eerste editie van Kenniscongres Amplitie en de 5 waardevolle ideeën voor een amplitieve samenleving.

Amplitieve samenleving

Naast meer amplitie op de werkvloer hebben wij ook de missie om onze samenleving een stukje amplitiever te maken. En wat is een amplitieve samenleving dan? Daar zijn we het congres mee begonnen. Ellen heeft alle aanwezige meegenomen in korte inspiratiesessie over de stap van een preventieakkoord naar een amplitieakkoord. Want werken aan een minder ongezond Nederland is niet hetzelfde als werken aan een gezond Nederland. Daarnaast hebben we “omdenkers” en voorbeelden gedeeld met de groep om in de inspiratiestand en creatiemodus te komen. En dat is goed gelukt op deze interactieve dag!

In een amplitieve samenleving staat het menselijk welzijn en het versterken daarvan centraal. Dit is zichtbaar door organisaties, verenigingen, overheid, gemeenten, bestuurders en burgers die samenwerken aan het creëren van een betere samenleving voor iedereen.

Werken aan amplitie

Met een groep van 30 enthousiastelingen zijn we dus echt aan de slag gegaan met amplitie. Zoals we altijd binnen amplitie te werk gaan deden we ook dit op basis van waarderend onderzoek. En dat ging lekker met deze actieve groep! Van waarderen wat er is, samen dromen over waar we naartoe willen met als resultaat een pot met bijna honderd ideeën. Mooi om ook te ervaren hoe de mix van zowel opgeleide amplitiedeskundigen als mensen die letterlijk nog niets wisten van amplitie elkaar weten te versterken. En dat je tijdens de dag ziet hoe mensen ook met elkaar in gesprek gaan over amplitie binnen hun eigen leef- of werkomgeving. Hiermee werd de intentie van deze dag om te ontmoeten, inspireren en samen te werken aan amplitie echt werkelijkheid.

5 ideeën

Van honderd ideeën naar 5 uitgewerkte interventies was de volgende stap. Iedere groep heeft hun beste idee uitgewerkt en elkaar in hun pitches weten te inspireren. Hierbij geven we ook jou graag inzicht in de 5 ideeën en lees verderop welk idee echt tot uitvoering gaat komen!

  • Het Jongeren Experiment
  • Verbindingsplein
  • Het Pleintje
  • Broedplaatsen voor talentontwikkeling in de wijk
  • Pluk de Dag-centrale

En het beste idee van de dag is..

Het verbindingsplein

Een gepersonaliseerd ‘verbindingsplein’ binnen elke groep of in elke situatie die je zou kunnen bedenken en waar de wens is om elkaar – op ieders eigen gewenste manier – elkaar te ontmoeten en met elkaar te verbinden. Zo kan men denken aan een leuke, verwelkomende zithoek in het kantoorpand van je organisatie, of een gezamenlijke groentetuin in de wijk. Een verbindingsplein kan klein beginnen (binnen de buurt, teams/organisaties, sportvereniging, etc.) en met meerdere verbindingspleinen kan dit misschien uitrollen tot grote verbindingspleinen.

Een mooi en toegankelijk concept wat de wens tot verbondenheid van iedereen in onze samenleving stimuleert. Voorafgaand heeft Talent College en juryleden Arjan Jansen van ‘t Land en Kees Klomp het commitment afgegeven om het beste idee tot uitvoering te brengen. Het eerste stappenplan is al gemaakt en de komende maanden komen we samen in actie!

Wil je ook meedenken en bouwen van je eigen verbindingsplein? Stuur Kirsten een berichtje kirsten@talentcollege.nl en ze gaat graag het gesprek met je aan.

PS: Het Kenniscongres Amplitie was een groot succes en daarom komt er een vervolg! Binnenkort maken we de datum voor 2024 bekend.