Wat gebeurt er als je ruim 120 HR-professionals en 3 sterke sprekers bij elkaar zet? Ze worden wakker geschud. Ze worden uitgedaagd. En bovenal, ze worden geïnspireerd om actie te ondernemen. Dat was precies wat er gebeurde op het congres HRM in de Overheid. Drie krachtige keynotes, elk met een eigen boodschap, zorgden voor een collectief besef: de tijd van afwachten is voorbij. Als HR-professionals in de overheid hebben we een sleutelrol te spelen in de grote transitie die nu gaande is op de arbeidsmarkt. Het is tijd om te bewegen en in deze blog lees je waarom en hoe.
Van blauwe naar gele lijn: tijd voor beweging
Business futurist Bart Götte beet het spits af met een prikkelend betoog over de grote transities op de arbeidsmarkt. Hij gaf ons, op basis van data en scherpe inzichten, een confronterend maar helder beeld: het kantelpunt is nabij. De manier waarop we werk organiseren (de blauwe lijn) houden we niet vol. We hebben een alternatief nodig – en dat is de gele lijn. Die staat symbool voor de beweging naar een nieuwe manier van werken en organiseren, waarin we samen met onze mensen in de stand komen van experimenteren, leren en verder. Het vraagt om afscheid nemen van zekerheden, zonder dat we precies weten waar we uitkomen. Zoals Bart treffend zei op een vraag uit het publiek: “Hoe weten we dan dat we op de goede weg zitten? Dat weten we niet. Dat ervaren we en we blijven leren.”

Zijn oproep: kijk over de kaders van functies en branches heen. Betrek iedereen bij deze beweging. Want alleen zo kunnen we de uitdagingen van de arbeidsmarkt het hoofd bieden.
De potentieel-paradox: hoe kijk jij naar talent?
Ruurd Baane en Ronald Ulrich namen ons vervolgens mee in de context van hun boek Human Capital: Chefsache. Zij overtuigden het publiek waarom human capital een ‘Chefsache’ zou moeten zijn, en niet alleen een ‘CHRO-sache’. Want: veel human capital-opgaven worden complexer. Vraagstukken op dit terrein krijgen steeds meer een strategisch karakter, omdat ze directe impact hebben op het verdienmodel, de bedrijfsvoering én de kwaliteit en continuïteit van het primaire proces.
Aan de hand van vier paradoxen uit hun boek (de Performance-paradox, Management-paradox, Propositie-paradox en Potentieel-paradox) werden we uitgedaagd om anders te kijken naar bekende dilemma’s. In deze blog zoomen we kort in op de potentieel-paradox, omdat die naadloos aansluit bij de andere keynotes.
Deze paradox gaat over de afweging tussen:
a) het matchen van mensen op functiekwalificaties en prestatieverleden versus oog hebben voor de totale mens en zijn of haar diverse talenten;
b) kortetermijnbezetting en functiegerichte ontwikkeling versus toekomstige ontwikkelingen in werk en het ontwikkelpotentieel van medewerkers.
De centrale vraag:
Durven we voorbij de functiebeschrijving te kijken en medewerkers te benaderen vanuit potentieel in plaats van verleden?

Amplitie als antwoord op het hoe
In afsluitende keynote van Ellen van Dieren bevestigde zij de beweging die we als overheid moeten maken en gaf ze antwoord op de vraag: hóé dan? Het antwoord ligt in amplitief denken, werken en communiceren – een benadering vanuit de positieve organisatiepsychologie die zich richt op het versterken van wat al werkt.
Ellen nam het publiek mee in het verschil tussen curatie, preventie en amplitie, en liet zien dat amplitie juist vandaag de dag hét vertrekpunt is om als organisatie wendbaar en vitaal te blijven. Aan de hand van het bouwstenenmodel van Talent College bespraken we drie HR-bouwstenen waar je als professional aan kunt draaien: werving & selectie, talentmanagement en de continue dialoog. Van functieprofiel naar talentprofiel, van personeelshandleiding naar cultuurboek en van gesprekscyclus naar gesprekskompas. Concreet en toepasbaar.
De kracht van amplitie zit in het versterken van het goede, in het zien van talent en potentieel, in het voeren van gesprekken die ertoe doen en in het bouwen aan een organisatie waarin mensen vitaal blijven werken. Het is geen tijdelijk project, maar een werkwijze die uitgaat van eigenaarschap, verbinding en ontwikkeling – en precies dat is wat deze tijd van ons vraagt.
Deze drie keynotes vormden samen een sterk pleidooi voor beweging. Voor durven loslaten, anders kijken en samenbouwen aan de toekomst van werk. Als HR-professionals in de overheid staan we aan het roer. Laten we die verantwoordelijkheid met beide handen aangrijpen.
Wil jij ook leren hoe je deze beweging als HR-professional kunt leiden?
In onze praktijkgerichte opleiding tot amplitiedeskundige krijg je de kennis en tools die je nodig hebt om de verandering in jouw organisatie te begeleiden en te versterken. Neem de leiding in het versterken van welzijn, flexibiliteit en wendbaarheid binnen jouw organisatie – voor een duurzame en vitale toekomst.