Skip to main content

Tijdens het eerste Kenniscongres amplitie vragen we jou om samen met ons te bouwen aan een amplitieve samenleving. Wat is een amplitieve samenleving en hoe ziet dat eruit? Deze vraag stelden we aan Yrenee en hierbij haar antwoord:

“In een amplitieve samenleving staat het menselijk welzijn en het versterken daarvan centraal. Dit is zichtbaar door organisaties, verenigingen, overheid, gemeenten, bestuurders en burgers die samenwerken aan het creëren van een betere samenleving voor iedereen. We focussen ons op dat wat goed gaat en het vergroten daarvan. We experimenteren met kansen en mogelijkheden om het algehele welzijn te vergroten. En we luisteren vooral goed naar elkaar. Wie kan immers beter zeggen wat hij of zij nodig heeft dan de persoon zelf? Horen en gehoord worden, daar draait het allemaal om.”

Voorbeelden amplitieve samenleving

En is amplitie in onze samenleving dan nieuw? Nee, natuurlijk niet. Er zijn al genoeg mooie initiatieven te ontdekken. Laten we elkaar alvast inspireren:

  • Ben jij ze wel eens tegengekomen; fitness toestellen in het park? Deze outdoor gyms of Fitnesstuinen zijn een mooi voorbeeld van het stimuleren van (gratis) dagelijkse beweging.
  • Denk ook eens aan de vele vooral basisscholen waar alle leerlingen elke dag gratis ontbijt krijgen. Uit onderzoek blijkt dat het zorgt voor betere concentratie en motivatie, meer energie en minder stress bij ouders.
  • En wist je dat Texel een Kern Gezond Texel initiatief kent? Dit is een coöperatie van inwoners, zorg- en welzijnsaanbieders, scholen, verenigingen, ondernemers, werkgevers en de gemeente. Samen werken zij aan een vitaal en veerkrachtig Texel.

Samen bouwen aan meer

Genoeg inspiratie en wat ons betreft kan het nog meer! Daarom vragen we jou om deel te nemen aan het Kenniscongres op 14 juni. Goed om te weten is dat dit congres positief afwijkt van alle andere congressen; werken aan amplitie is namelijk een werkwoord. Daarom ga jij deze dag in 3 rondes aan de slag om op basis van waarderend onderzoek tot het beste idee te komen naar een amplitievere samenleving. Van verkenning, ideeën tot een pitch. Samen met jouw groep werk je aan een maatschappelijk thema en zetten jullie de amplitieve bril op. En wie weet wordt jouw idee gekozen én gerealiseerd. Zien we jou 14 juni? Bestel hier jouw ticket.