Skip to main content

Waarom iets vooruitschuiven als je weet dat je nu al stappen kunt en moet maken? Deze tijd vraagt om moderne organisatieculturen en bijbehorend leiderschap. In deze blog geven we onze amplitieve kijk op leiderschap.

3 niveaus van leiderschap

In de basis kent leiderschap twee vormen: leidinggeven aan jezelf en leidinggeven aan anderen. Alleen net als tijdens de sessie van het Kennisplein Amplitie kijken we vanuit amplitie naar leiderschap op 3 niveaus. Leiderschap betreft namelijk iedereen binnen een organisatie. Van directeur tot uitvoerend medewerker, iedereen is verantwoordelijk voor het centraal stellen van het eigen welzijn en functioneren.

  1. Amplitieve directie: “Niet het leiden van organisaties, maar het leiden van mensen is cruciaal.”
  2. Amplitieve leidinggevenden: “Leiderschap blijkt van groot belang om medewerkers te stimuleren en faciliteren om het beste uit zichzelf te halen.”
  3. Amplitieve medewerkers: “Zelfgeïnitieerd gedrag zorgt voor langdurige, positieve effecten op welzijn en functioneren.”

Amplitief leiderschap in de praktijk

In de praktijk komt amplitief leiderschap overeen met transformationeel leiderschap. Bij transformationeel leiderschap staat niet de uitkomst centraal, maar leidinggevenden die zich bezighouden met continue transformatie, ofwel ontwikkeling. Dit vraagt om een nieuwe kijk op werk, een ontwikkel-mindset en wendbaar gedrag. En in de praktijk ziet dat er zo uit:

  • Van controleren – naar motiveren
  • Van beoordelen – naar faciliteren
  • Van planmatig – naar experimenteren
  • Van dicteren – naar inspireren
  • Van probleemgericht – naar groeigericht
  • Van winst – naar bedoeling

Bovenstaande is direct de basis van een amplitieve cultuur. Een cultuur die erop gericht is om het menselijk kapitaal te versterken door bottom-up te werken. En waarin je mensen centraal stelt en hen laat uitblinken in wie ze zijn. Om dit in goede banen te leiden is een amplitiedeskundige cruciaal binnen een organisatie. Iemand die de verbindende schakel is en het persoonlijk leiderschap van alle medewerkers stimuleert. Dit om de uiteindelijke missie te bereiken: “meer welzijn, beter functioneren en een groter organisatiesucces.”

Word ook amplitiedeskundige en start met de opleiding in februari 2023.