Skip to main content

Wist je dat psychologische veiligheid een belangrijke voorwaarde is voor een amplitieve organisatie? In deze blog lichten we dat toe en nemen we je mee in de 3 strategielevels om psychologische veiligheid te vergroten. Allemaal inzichten uit de interactieve online sessie van het Kennisplein Amplitie onder leiding van Yrenee.

Psychologisch veilig werkklimaat

In deze snel veranderende wereld zijn wendbaarheid en veerkracht belangrijk om continu mee te blijven bewegen. Het is een tijd waarin niemand de waarheid in pacht heeft en meer jaren plannen maken onmogelijk is. Naar elkaar luisteren, ideeën en gedachtes delen, experimenteren en met elkaar leren is de manier van (samen)werken geworden. En je kunt je voorstellen dat dit nogal wat vraagt van ons mentale kapitaal. Want voelen we ons veilig genoeg om onze hersenspinsels te delen? Om een vraag te stellen? En om ons kwetsbaar op te stellen? Hiervoor is een psychologisch veilig werkklimaat nodig. Nu, meer dan ooit.

Definitie: Een psychologisch veilig werkklimaat is te omschrijven als een werksituatie waarin medewerkers zich op hun gemak voelen om zichzelf te zijn en vrijuit met elkaar te communiceren (Edmondson, 2019).

Strategielevels

Vanuit 3 aanvullende strategielevels kan je psychologische veiligheid vergroten: Individu – Groep – Cultuur.  Als individu kan jij een grote bijdrage leveren door zelf praktisch het gedrag van je veilig voelen voor te leven. Dan stel je je kwetsbaar op, kan je ongemak accepteren en sta je open om te reflecteren. Vanuit de groep is het belangrijk om psychologische veiligheid bespreekbaar te maken en onderlinge verbondenheid te stimuleren. Dat doe je door informatie-uitwisseling te versoepelen en de dialoog & discussie op gang te brengen. En ook iets simpels als het openlijk delen van fouten en er samen van leren is van belang. Tenslotte het cultuur level en daar is een sterke relatie met amplitie.

Amplitie & psychologische veiligheid

Tijdens de online kennissessie kwamen we dan ook uit op het bekende kip en het ei verhaal. Heb je psychologische veiligheid nodig om een amplitieve cultuur te creëren of levert een amplitieve cultuur een psychologisch veilig werkklimaat op? Het moge duidelijk zijn dat ze onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. En om psychologische veiligheid te vergroten is het waarderende perspectief van amplitief werken een must. Dat pas je toe door vanuit waarderend onderzoek in gesprek te gaan met de mensen binnen je organisatie. Op deze manier bied je aan iedereen de mogelijkheid om mee te denken, vragen te stellen en input te leveren. Ook ontdek je waar positieve energie zit en leer je de mensen kennen die het voorbeeld gedrag durven laten zien. Samenwerken aan een amplitieve organisatiecultuur noemen wij dat!

Wil je ook binnen jouw organisatie werken aan het vergroten van een psychologisch veilig werkklimaat? Word dan amplitiedeskundige.